Wybierając lodówkę do domu, należy wziąć pod uwagę kilka parametrów, które zagwarantują komfort obsługi.
Pojemność lodówki
Wielkość lodówki musi być dostosowana do potrzeb domowników. Pojemność całkowita najmniejszych urządzeń na rynku nie przekracza 200 l. Największe modele cechuje pojemność ponad 400 l, z czego ponad 100 l może przypadać na zamrażarkę.
System No Frost
No Frost to system stosowany w większości lodówek na rynku. Chroni urządzenie przed osiadaniem lodu i szronu na jego ściankach, a tym samym przed rozwojem pleśni. Dzięki temu lodówka nie wymaga ręcznego rozmrażania. Najbardziej opłacalny jest wybór lodówki z pełnym systemem No Frost, tj. w chłodziarce i zamrażarce.
Dwa oddzielne obiegi powietrza
Takie rozwiązanie zapewnia optymalną temperaturę zarówno wewnątrz chłodziarki, jak i zamrażarki. Jest również gwarancją, że zapachy jedzenia nie będą się ze sobą mieszać.
Przechowywanie świeżych produktów
Dobrej klasy lodówki są wyposażone w strefy przeznaczone do przechowywania owoców, warzyw, mięsa lub ryb. Dzięki regulacji temperatury i poziomu wilgotności produkty dłużej zachowują świeżość.
Układ wnętrza
Nowoczesne lodówki posiadają półki z bezpiecznego szkła, dzięki czemu wytrzymują większe obciążenie. Standardowym rozwiązaniem są balkoniki na drzwiach, pojemniki na jajka czy szuflady do owoców czy warzyw. Dodatkowo niektóre modele mają na wyposażeniu dedykowane półki do butelek lub hermetycznie zamykane pudełka do przechowywania nabiału.
Klasa efektywności energetycznej
Decyduje o tym, ile prądu pobiera lodówka. Najbardziej energooszczędne modele mają klasę energetyczną C.